Кошик
Ви додали до кошика за
Найменування Кількість Вартість
Загальна вартість:
Продовжити покупки Оформити

Що таке тандир?

17.03.2016
Що таке тандир?

Піч-жаровню особливої ​​конструкції, призначену для готування їжі, називають тандиром. Прийшла вона до нас із далекої центральної Азії, де в умовах пустелі використовувати інше обладнання не було можливості. Що вона являє собою і як нею користуватися?

Конструктивні особливості тандиру

Перші тандири з'явилися ще в X столітті. Вирішити проблему приготування їжі місцевим жителям допоміг сухий жаркий клімат Азії. В його умовах природою був створений унікальний матеріал - лесса - подрібнений до порошку кам'яний пил. Завдяки притаманним йому властивостями, жаростійкості і повітронепроникності, піч швидко нагрівалася, довго зберігала тепло. Крім того, при додаванні води лесса ставала м'якою, як пластилін. Ось саме в такому ґрунті і виривали ями, а збоку вставляли димохід. Пізніше це був уже глиняний котел.

Тандир

З того часу конструкція видозмінювалася, стали поширені тандири з шамотної глини. Крім них зараз популярні і півсфери з кераміки, з вузьким круглим отвором угорі або збоку. Що стосується принципу роботи, він не змінився - розігріта зсередини піч поступово і рівномірно запікає їжу.

    Як правильно працювати з тандиром? Для початку треба забезпечити стійкість печі, тобто встановити її на рівній основі. Далі необхідно зняти кришку, відкрити піддувало і вже потім покласти дрова і розпалити їх. Коли утворюється вугілля, необхідно розкласти продукти, а верхню і нижню частини печі закрити.

Тандир

Дуже важливо дотримуватися технології розпалювання, яка залежить від пори року. Наприклад, взимку процес здійснюється поступово і починається з розпалювання трісок. А ось влітку дрова можна закладати в необхідній кількості (на 2/3 від обсягу) і відразу. В якості палива підходять такі дерева як акація, дуб, береза.

    Зберігають тандир в сухому місці, це може бути приміщення або навіс. Обумовлено це тим, що глина здатна вбирати велику кількість вологи, а в разі морозу - тріснути.

Основні види тандиру

Залежно від місця розташування конструкції, виділяють тандири:

  • Земляні або ямні, розташовані нижче рівня землі.
  • Наземні. Вони розміщуються на глиняній основі.

Переносні моделі є найбільш популярними. Їх виготовляють з якісного матеріалу - шамотної, каолінової глини товщиною від 3 см. Верх печі накривається незвичайною кришкою. Вона дворівнева, а внизу є піддувало, що використовується для розпалювання. Для зручного переміщення жаровню оснащують кованими ручками з металу.

Тандир

З новинок виділяють і електричні моделі, використовувані жителями висотних будинків. Вони оснащені спеціальною комп'ютерною установкою, мають теплоізоляцію та інші інноваційні впровадження.

Переваги

Дуже важливою перевагою тандиру є можливість приготування широкого асортименту страв. Це шашлики, риба, овочі, а також всім відомі коржі і хліб. Професійні кухарі навіть можуть заварити чай і закип'ятити молоко на них. Крім того, є й інші переваги:

  • Відсутність необхідності проводити постійний контроль під час готування їжі.
  • Швидкість приготування швидше, ніж в інших печах.
  • За рахунок високої теплоємності, палива необхідно менше (в порівнянні з мангалом).

Важливо і те, що в процесі готування не виділяються шкідливі речовини. Завдяки використанню даного виду печі страви виходять неймовірно смачними, з незрівняним ароматом і головне - корисними.

Коментарі до статті - 0
Додайте свій відгук
artkamin.ua в соцмережах
  • GOOGLE+
Підписатися на новини >>
Вкажіть свою адресу електронної пошти, щоб отримувати повідомлення про новини, статті, огляди від Artkamin.ua
Підписатися