Кошик
Ви додали до кошика за
Найменування Кількість Вартість
Загальна вартість:
Продовжити покупки Оформити

Як правильно користуватися тандиром: обпалювання і перший розпал тандиру

20.04.2018
Як правильно користуватися тандиром: обпалювання і перший розпал тандиру

Тандир – популярна піч, яка використовується на дачах і в приватних будинках, що є чудовою альтернативою барбекю або ж мангалу. З її допомогою можна готувати м'ясо, рибу і навіть піцу, не кажучи вже про всілякі коржики. Однак щоб така піч служила довго, дуже важливо правильно нею користуватися, особливо на перших етапах експлуатації. Щоб ви могли впоратися з цим завданням, давайте розберемо, як правильно користуватися тандиром.

Як робиться обпалювання виробу

Перший обжиг тандиру можна провести без спеціального обладнання. Для цього достатньо підготувати правильні дрова. Підійдуть такі породи дерев:

  • яблуня;
  • вишня;
  • груша.

Плодові дерева відрізняються тим, що тліють довго, але в золу при цьому не розсипаються.

Сам обжиг тандиру проводять так: спочатку дрова закладають на чверть висоти виробу і підпалюють. Коли вони згорять у вугілля, додають ще дров, так роблять до тих пір, поки тандир не заповниться на дві третини вугіллям. Після цього власнику печі потрібно переконатися в тому, що полум'я зникло, а потім закрити тандир кришкою і залишити до повного охолодження. Коли виріб охолоне, потрібно буде вийняти з нього вугілля, яке залишилось, а потім добре почистити його стінки щіткою. Після такої нескладної маніпуляції тандир буде повністю готовий до експлуатації.

Перше обпалювання тандиру

Якщо ви вперше купили тандир, як користуватися не знаєте, бажано проконсультуватися з даного питання з майстрами, які виготовити піч. Вони розкажуть вам детально про те, як правильно проводити перший обжиг. Також вам необхідно пам'ятати про те, що температура під час такої обробки печі дуже висока, вона може перевищувати 800 градусів. А це значить, працювати з виробом необхідно вкрай обережно, щоб виконувати всі заходи пожежної безпеки.

Як зробити перший розпал печі

Якщо обпалювання печі пройшло вдало, можна починати перший розпал тандиру. Щоб провести його правильно, потрібно визначитися, якими дровами топити тандир. Для цієї мети підійдуть:

Листяні породи дерев Фруктові породи дерев
Дуб, бук, клен Яблуня, груша, вишня

Не рекомендується використовувати хвойні породи, так як вони дають багато диму і можуть виділяти золу.

Перший розпал тандиру

Як правильно розтопити тандир? Для цього потрібно на третину завантажити піч дровами, потім накрити виріб великою кришкою (на якій є отвори для шампурів). Через піддувало потрібно підпалити дрова, потім переконатися, що вони розгорілися, і прикрити піддувало, залишивши тільки 1/4 отвору для рівномірної тяги повітря. Далі вам потрібно буде просто дочекатися, поки всі дрова прогорять, а сам тандир охолоне. Після цього його можна буде повторно розпалювати вже для приготування їжі.

При першому запалюванні тандиру на поверхні печі неминуче з'являться невеликі тріщини. Їх побоюватися не потрібно – такі тріщини є невід'ємною частиною матеріалу, необхідного для його нормального розширення під час нагрівання. Їх не потрібно намагатися закрити чим-небудь.

Як користуватися тандиром

Також людині, яка купила для домашнього застосування тандир, потрібно пам'ятати, що його ні в якому разі не можна намагатися самостійно загасити і остудити. Порушення цього правила може пошкодити конструкцію і зробити її непридатною для подальшого застосування. Даним правилом варто керуватися і при першому розпалі, і при всіх наступних маніпуляціях з пічкою. Тоді вона буде служити вам довгі роки.

Коментарі до статті - 0
Додайте свій відгук
artkamin.ua в соцмережах
  • GOOGLE+
Підписатися на новини >>
Вкажіть свою адресу електронної пошти, щоб отримувати повідомлення про новини, статті, огляди від Artkamin.ua
Підписатися